Lijnzaad is een superfood dat al een flinke tijd op de markt verkrijgbaar is. Het valt vaak onder de noemer superfoods, wat bij andere gezonde producten ook vaak gebeurd. Dit terwijl het gewoon uit de natuur komt en het niet altijd zo duur hoeft te kosten door alle marketing en hype eromheen. Toch is het wel een SUPER food, al is het alleen maar om de vele gezonde eigenschappen die dit kleine maar krachtige zaadje kent.

Introductie over lijnzaad

Lijnzaden zijn afkomstig van de vlasplant, een plantje (bloem) uit de vlasfamilie. Je hebt verschillende soorten vlasplanten met wit en blauw bloeiende bloemen. Ook de kleur van de zaden kan variëren van bruin, bijna zwart tot geelachtig. De zaden zijn doorgaans iets meer dan 4mm groot. De zaden worden vaak gebruikt voor het produceren van lijnzaadolie, welke veel voordelen heeft voor je gezondheid. Ook zijn de zaden los te koop in zakjes en is er feitelijk geen verkeerde manier (wel met mate) voor het gebruik van lijnzaad, zo kun je ze makkelijk door je eten of een smoothie gooien …gezien ze nergens naar smaken.

Wat zijn de pluspunten?

Je hebt 2 verschillende soorten lijnzaden namelijk heel of gebroken lijnzaad. Beide zijn verkrijgbaar en hebben voor- en nadelen. De hele lijnzaden behouden alle kracht omdat dit ingekapseld zit in het zaadje, echter zijn ze moeilijk te verteren waardoor je niet alles opneemt. Gebroken lijnzaad neem veel beter op, maar verlies doordat ze zijn opengebroken en verpakt wel wat van hun waarde. Het beste is om lijnzaad heel te kopen en direct voor gebruik open te breken. Dit gaat het beste met een vijzel, maar kan ook met een goede blender of mixer wanneer je er een smoothie of shakes mee wilt maken.

Hieronder vind je een aantal voordelen die lijnzaad te bieden heeft:

• Veel gezonde Omega 3vetzuren
Er zitten veel gezonde Omega 3 vetzuren die razend gezond zijn voor je, ook helpen ze tijdens het afvallen

• Goed voor de darmflora
Lijnzaden bevatten veel vezels, waardoor ze een zeer goede invloed hebben op je darmflora.

• Ze bevatten specifieke vitamines en mineralen
Lijnzaad bevat vitamine B1, B2 en de mineralen kalium, magnesium, zink en calcium waardoor het bijdraagt aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

• Het helpt bij diabetes type 2
Lijnzaad helpt bij mensen met diabetes type 2 en verbeterd (blijkt uit verschillende onderzoeken) aanzienlijk het bloedsuiker.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen te noemen, maar dit zijn de bekendste …

Effect op je gewicht tijdens het afvallen

Wanneer je wilt afvallen is het zeker aan te raden ook af en toe lijnzaad te gebruiken gezien de gezonde eigenschappen, die je ook kunnen helpen met sneller afvallen en je streefgewicht zien te bereiken.

Categorieën: Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *